Een warmtepomp, iets voor u ?
Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en hebben een laag stroom-verbruik. Ze garandeert het hele jaar door een comfortabele binnentemperatuur en is de meest efficiënte oplossing voor uw verwarmingsbehoeften! Zowel voor verwarmen als koelen. Een warmtepomp neemt gratis warmte op bij lage temperatuur om die vervolgens op hogere temperatuur af te geven.
Een warmtepomp is de oplossing voor wie aan de toekomst denkt.
En geeft bovendien een meerwaarde aan uw woning.
Hoe beslissen ?
Een warmtepomp kopen is geen dagdagelijkse aankoop.
De beslissing hangt af van tal van factoren
We zijn de ideale partner om u te begeleiden bij de keuze & installatie van uw warmtepomp
Enkele voordelen
Energie uit de bodem (bodem/water)
De aardkorst, een bron van warmte-energie. En ook die warmte kan omgezet worden in warmte die we in huis kunnen gebruiken. Dit type biedt het hoogste rendement, maar zijn wel het duurst in kostprijs. Een bijkomend voordeel is wel dat het mogelijk is om er passief mee te koelen.
We kunnen hier twee verschillende soorten onderscheiden
Verticale captatie
Gesloten U vormige wisselaars worden ingeboord 50 tot 150m diep onder de grond. De grond rondom de bodemwarmtewisselaars heeft een temperatuur van 12 à 15 °C. De milieuvriendelijke antigel in de buizen onttrekt deze constante warmte van de aardkorst. Deze warmte wordt via de warmtepomp omgezet tot een bruikbare temperatuur voor de verwarming van en sanitair warm water.
Horizontale captatie
De opgeslagen zonne-energie in de bovenste grondlagen wordt benut door de warmtepomp. In de tuin komen op 1 tot 2 m diepte meerdere buizen te liggen die gevuld worden met een milieuvriendelijke antigel. De warmte op die diepte schommelt tussen 17°C in de zomer en 4°C in de winter. Voor een goed rendement moet de oppervlakte buiten ongeveer even groot zijn als de verwarmde oppervlakte binnen.
Energie uit het grondwater (water/water)
De warmtepompinstallatie op zich werkt net zoals andere warmtepompen. De binnenkomende warmte wordt via een compressor nog meer verhit en doorgestuurd naar de woning. Bij een water/water warmtepomp is het verschil dat er geen gesloten circuit is maar dat grondwater van een pompput opgepompt wordt. Het grondwater geeft hier haar warmte af en het afgekoelde grondwater wordt via een retourput terug afgeleid. Vandaar dat men dit soort warmtepompen met open circuit noemt.
Het is ook mogelijk om een rivier of groot meer te gebruiken als watertoevoer maar hier zijn verschillende vergunningen voor nodig en deze worden meestal niet toegekend tenzij het meer grotendeels op jouw eigendom ligt. Hoe dan ook is oppervlaktewater in ons klimaat niet optimaal bruikbaar als warmtebron.
Energie uit de lucht (lucht/water)
De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron, en zet ze om in warme lucht of warm water. Dat kan altijd, zelfs als het buiten vriest dat het kraakt, kan uw warmtepomp er nog warmte vinden. Met die warmte kan u dan uw huis opwarmen en het water in uw verwarmingsinstallatie verwarmen. Dit type warmtepomp wordt ook vaak gebruikt voor zwembadverwarming.
Werking van de warmtepomp met compressor
De meeste warmtepompen die vandaag op de markt zijn werken volgens het systeem van compressie. Al deze warmtepompen werken volgens dezelfde principes. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van koelvloeistoffen die al op lage temperatuur en lage druk hun kookpunt bereiken en verdampen.
Een verdamper staat in contact met de warmtebron (lucht, grondwater of aardwarmte). Een vloeibaar koelmiddel wordt naar de verdamper geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte op van de warmtebron. De koelvloeistof bereikt op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt.
Een compressor perst de damp samen onder hoge druk, waardoor de temperatuur verder stijgt tot de damp een hogere temperatuur bereikt dan het water in de centrale verwarming of de warmwaterboiler. Deze compressor werkt op meestal elektriciteit of soms op aardgas.
De damp komt in een condensor terecht die fungeert als warmtewisselaar. De damp wordt opnieuw naar vloeistof omgezet (condensatie) door het contact via de wand met het water in de verwarmingsinstallatie. In deze fase wordt de warmte dus afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. De damp wordt opnieuw vloeibaar.
De vloeistof koelt verder af dankzij een expansie ventiel dat de druk verlaagt. Het kookpunt van de vloeistof daalt hierdoor. De koelvloeistof kan opnieuw circuleren.
Passieve koeling
Heerlijk fris in de zomer… en toch besparen op energie.
De warmte afvoeren naar de aarde of het grondwater.
Door de circulatie van het water van de vloerverwarming en de circulatie van het glycolmiddel in een extra warmtewisselaar zal er gedurende de zomermaanden passief gekoeld kunnen worden. Het glycolmiddel heeft in de zomermaanden een temperatuur van circa 14°C en zal op die manier het water van de vloerverwarming afkoelen. We spreken van een passief systeem daar dit alles gebeurt bij een stilstaande warmtepomp (geen verbruik). Het enige verbruik komt van de circulatiepomp van de vloerverwarming en van het glycolmiddel.
Actieve koeling
Bij actieve koeling wordt het werkingsproces van de warmtepomp omgekeerd en vormt de woning hier de energiebron. In plaats van warmte te onttrekken aan de buitenlucht om af te geven aan de woning, haalt de compressor nu actief warmte uit de woning om ze af te geven aan de buitenlucht .
Anders dan bij een traditioneel airconditioningsysteem is het niet de lucht die gekoeld wordt, maar de vloeren van het gebouw. Deze manier van koelen is een stuk energiezuiniger dan zo’n traditioneel airconditioningsysteem, maar verbruikt nog steeds meer energie dan passieve koeling.
BEO = Bodem Energie Opslag
Hierbij wordt de energie uit de ondergrond gehaald met een gesloten circuit bestaande uit een aantal verticale warmtewisselaars. Door meerdere wisselaars op korte afstand van elkaar aan te brengen ontstaat een BEO veld met een bepaald opslagvolume. Meestal wordt een BEO-veld voor verwarming gekoppeld aan een warmtepomp, voor koeling wordt maximaal met natural cooling gewerkt. De warmtepomp onttrekt warmte aan de bodem tijdens het stookseizoen. Dit proces leidt tot een globale afkoeling van de ondergrond aan het eind van het stookseizoen. In de zomer kan dit systeem vervolgens de bodemkoude vrij benutten. Dit zorgt voor duurzame koeling en vermijdt uitputting van de bodem door regeneratie.
KWO = Koude Warmte Opslag
In een watervoerende laag worden twee of meer putten geboord. In de zomer, als er vraag naar koeling is, wordt koud grondwater uit één van de putten opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt de koude aan het gebouw afgegeven. Het opgewarmde grondwater wordt in een tweede put geïnjecteerd.
In de winter, als er behoefte aan warmte is, wordt het opgeslagen warme grondwater weer opgepompt. Via dezelfde warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het gebouw. Het grondwater koelt door deze afgifte af en wordt weer in de eerste put geïnjecteerd. Hier blijft de koude opgeslagen tot er in de volgende zomer weer behoefte aan koeling is.
Verder kennen we nog
Onze merken