Warmtepompen

De lasten op elektriciteit moeten verschuiven naar gas, vindt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Deze groene taxshift is goed nieuws voor wie een warmtepomp wil installeren.

Warmtepompen zijn de standaard

“Warmtepompen zijn een uitstekende manier om woningen duurzaam te verwarmen”, stelt minister Tommelein. “Maar doordat gas zo goedkoop is, worden mensen niet gestimuleerd om de switch te maken.” Op dit ogenblik is gas inderdaad een heel stuk goedkoper dan elektriciteit. En het is net elektriciteit die zorgt voor de aandrijfenergie van een warmtepomp. Op sommige plaatsen betaal je voor een kilowattuur elektriciteit vijf keer meer dan voor gas. Onlogisch, vindt minister Tommelein. Op die manier wordt het gebruik van een fossiele brandstof als gas gestimuleerd. Ooit gold een hoogrendementsketel op gas als de meest duurzame warmtebron, maar die positie is definitief overgenomen door warmtepompen. Zij zijn vandaag de standaard voor wie een gebouw duurzaam wil verwarmen.

Groene taxshift

Op dit ogenblik onderhandelen de vier Belgische ministers van Energie over een Energiepact. Daarin wordt de toekomstvisie op energie vastgelegd. Minder lasten op elektriciteit, meer op fossiele brandstoffen als gas en stookolie: die shift moet voor minister Tommelein in dat pact komen. Hij merkt dat zijn collega-ministers in dezelfde richting denken. Als de groene taxshift er komt, betekent dat een prijsdaling van de elektriciteit die nodig is als aandrijfenergie voor de warmtepomp. Wie het nog voordeliger wil, kan de warmtepomp combineren met zonnepanelen.

Vervuiler betaalt

“Het is niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt”, vertelde Tommelein in Het Laatste Nieuws. “Maar we moeten de mensen tijd geven om zich aan te passen.” Daarom pleit hij voor een trage verschuiving. Toch mag het duidelijk zijn dat wie nu denkt aan de aankoop of vervanging van een verwarmingsinstallatie best kiest voor een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen.